zondag 22 februari 2015

Oude verdwenen beroepen


Terug in de tijd met oude verdwenen banen.

Beroepen, banen, functies hoe het ook moge heten tegenwoordig komen en gaan. U kunt ongetwijfeld voorbeelden van een beroep wat je tegenwoordig niet meer ziet in ons straatbeeld.


Wat dacht u van rattenvangers. In Europa waren de vangers actief om verspreiding van ziektes te voorkomen. De rattenvangers liepen zelf wel vaak een ziekte op door de beten. De ratten werden o.a. gevangen om de pest te bestrijden.

 

 

En dan de telefoon-verbindster.

 In 1915 waren er in Nederland 75.000 abonnees op het net aangesloten. De Naamlijst voor den Telefoondienst stond in een boek van 754 pagina's. Voor elke telefoonaansluiting moest een apart kabelpaar naar de centrale gelegd worden.


 

Voor interlokale gesprekken was het aantal verbindingen beperkt tot het aantal aderparen dat tussen twee centrales lag. Het tot stand brengen van een verbinding gebeurde met de hand. Op sommige plaatsen heeft dit tot in de jaren vijftig van de twintigste eeuw geduurd.
 

Er werd naar een

telefooncentrale gebeld, waar een telefonist(e) met de hand de verbinding tot stand bracht.


Lijkenopgravers.
 
 

Nu stellen mensen hun lichaam ter beschikking aan de wetenschap na hun overlijden. Het anatomisch instituut geeft het lichaam niet terug aan de nabestaanden. Zij gebruiken het lichaam voor medisch-wetenschappelijk onderwijs en onderzoek. Studenten leren daardoor veel over de bouw van het menselijk lichaam. Daarnaast zijn lichamen nodig voor medisch specialisten om nieuwe operatietechnieken te ontwikkelen.

In vroegere tijd waren er speciale lijkenopgravers om de lichamen op te graven welke vervolgens door de universiteiten werden gebruikt.

 

Oorlogstijden brengen mensen soms tot de meest vernuftige vindingen.

Dit is een menselijke vliegtuig-detector. Met een bizar apparaat detecteerde de vliegtuig-detector vijandelijke vliegtuigen op. Maar hiermee kon men de afstand tot een vliegtuig nog niet bepalen


 

Maar al gauw werd de radar uitgevonden, een installatie die gemaakt is om met behulp van radiogolven de omgeving af te zoeken naar objecten (doelen) in de lucht, te land of ter zee. Ik moet zeggen dat de radar eigenlijk al wel veel langer bestond voor de scheepvaart maar de Britten legden tijdens de Slag om Engeland veel meer nadruk op de ontwikkeling hiervan dan de duitsers.

En heeft uiteindelijk een grote rol gespeeld met het winnen van de "Battle of Britain". U zult begrijpen dat onderstaande mannen niet meer nodig waren voor deze bijzondere detectoren.

 

 
                                                                                   Marianne ten Klooster



Geen opmerkingen:

Een reactie posten