woensdag 1 mei 2019

Fikse overlast van de eikenprocessierups

Ook dit jaar heeft de Herfte en Wijthmen last van de Eikenprocessierups. Het lijkt erop dat de nesten fiks in aantal zijn toegenomen in vergelijking tot vorig jaar.

In Herfte kwamen op de buurtapp de eerste meldingen binnen, waardoor meerdere buurtbewoners eens even een check in hun eikenbomen gingen doen. Het resultaat was op verschillende plekken, vele nesten met de eikenprocessierups.
Maar wat zijn de gevaren van de rups en hoe wordt deze bestreden?

Na een blik op de site van de gemeente Zwolle te hebben geworpen, werd al snel duidelijk, dat de gemeente niets doet als het eigen bomen zijn.

Direct melden

Heeft u een eikenprocessierups gezien in de openbare ruimte? Meld dit dan direct bij de gemeente.Dit kan digitaal of telefonisch via 14038. De gemeente onderneemt actie zodat de overlast zoveel mogelijk beperkt blijft.

Voor rupsen op uw eigen terrein kunt u een aannemer inhuren.
ook is er een kaartje beschikbaar





Hierop is te zien, dat op de Oude Dalfserweg, de Eierweg, stukje Herfterlaan, stukje bij de ingang van de Wijthmenerplas aan de Herfte-kant, Zeisweg en laatste gedeelte van de Erfgenamenweg, de rups wordt bestreden door middel van afzuigen.

Het Bonenpad naar de Ambelt, is gespoten en dat aan de Wijthmenerplas aan de Zalné-kant, de rups wordt bestreden door zuigen en spuiten.



Maar hoe vind je een nest?

Deze is te herkennen aan een ‘zak’ van wit spinsel waarin de rupsen zitten. Dit kan onderaan de boom zijn, maar ook gemakkelijk op grote hoogte.

Het spinsel kan een grootte hebben van ongeveer 10 cm maar ook zeker véél grotere afmetingen.
Bestaat een bos of een laan uit veel verschillende bomen, dan is er minder kans op de rups, vanwege meer natuurlijke vijanden. De koolmees eet bijvoorbeeld de rups met huid en (brand) haar op!

De grote spinsels hebben als het ware twee ogen boven in het spinsel. Dit zijn de in- en uitgangen van het spinsel, waarbij de rupsen ’s-nachts, in rij (processie) de eikenboom ingaan om daar bladeren op te eten. Ze doen dit langs een dikke draad van spinsel. Hier gaan ze op naar boven en weer beneden. Hier danken de rupsen hun naam aan.


De rupsen vervellen in gemeenschappelijke spinsels.

De processierupsen hebben een grijs-grauwe kleur met lichtgekleurde zijden en zijn getooid met lange haren. In mei komen ze te voorschijn, tijdens het uitlopen van de eikenbladeren. Ze worden volwassen in juni. Vaak worden ze pas opgemerkt, als ze de bomen gedeeltelijk kaal hebben gevreten.

Eikenbomen (vooral inlandse, soms ook Amerikaanse) genieten hun voorkeur. Bij gebrek aan voedsel nemen ze ook genoegen met de bladeren van andere boomsoorten.



De rups verdwijnt met de verpopping.

Het gevaar is hierdoor echter niet geweken, de haren van de processierups blijven in de boom aanwezig. Het duurt ongeveer 5 jaar voordat de haren vergaan zijn.

De volwassen nachtvlinder is onopvallend grijs. Hij verschijnt vanaf eind juli en kan tot eind augustus       voorkomen.

Het beste kunt u niet onder bomen met rupsen doorfietsen of -lopen en natuurgebieden waar de rupsen zitten vermijden.



in processie naar de eikenbladeren



Waar kunt u last van krijgen?



Contact met de huid: De netelharen dringen in de opperhuid met mogelijk een ernstige ontsteking tot gevolg. Binnen acht uur na het contact met de haren verschijnt huiduitslag die met hevige jeuk gepaard gaat. De uitslag verdwijnt vanzelf binnen twee weken. Problemen door de netelharen van de processierups kunnen optreden zonder dat er rechtstreeks contact met de rupsen geweest is. De haartjes kunnen meegevoerd worden door de wind en zo ook in kleding terechtkomen. Ze kunnen verwijderd worden door de kleren grondig te spoelen.






Contact met de ogen: Als de haartjes in aanraking komen met het oogwit, kunnen ze een acute ontsteking veroorzaken.

Dringen ze nog dieper in het oog binnen, dan kunnen ze een chronische oogontsteking met een soort knobbelvorming teweegbrengen.



Omdat er dan al maanden verstreken kunnen zijn, wordt het verband niet meer gelegd. Enkel met een operatieve ingreep kunnen de haartjes dan nog verwijderd worden.

De bovenste luchtwegen: Bij inademing kunnen slikstoornissen, ontsteking van de neusslijmvliezen en ademhalingsstoornissen optreden.



Mocht u al in aanraking zijn geweest met de rupsen dan kunt u het volgende doen:



Draag kledij die hals, armen en benen bedekt en ga niet op de grond zitten.

Na aanraking van rupsen of haren mag je niet krabben of wrijven, maar wel de huid en ogen goed wassen of spoelen met water.Zo nodig al je kleren wassen.

                        verwijder de nesten in geen geval zelf.


De meeste mensen krijgen last van jeuk en/of uitslag. Soms treedt dat al snel op, vaak duurt het een paar uur voordat de eerste klachten zich aandienen. Vervelend, maar niet echt gevaarlijk. De meeste klachten verdwijnen na een paar dagen. Wanneer u de brandharen hebt ingeademd, kunt u last krijgen van een geïrriteerde neus of keel. Ook je ogen kunnen irritatie gaan vertonen.


Bestrijding van de rups gebeurt vaak al biologisch.


Afzuigen van de nesten wordt veel gedaan.



Het bestrijdingsmiddel kan in het voorjaar (maanden april-mei) op het blad van de bomen gespoten worden. Een rups die van het blad eet wordt geïnfecteerd met een bacterie. Het beestje stopt daardoor met eten en gaat binnen twee tot vijf dagen dood. Hoe kleiner de rups is hoe effectiever het middel. De producentvan het biologische middel garandeert dat het middel onschadelijk is voor de natuurlijke vijanden van de rups.

 De bestrijders (Hans Hoogstraten en neef Erwin) aan de herfterlaan
 zitten stevig in het pak
Met het bestrijden van de eikenprocessierups kan dus het beste al in het voorjaar gestart worden. Zodra de bladeren aan de bomen komen kunt u beginnen met het preventief behandelen van de bomen. Hierdoor zult u in de zomermaanden vrijwel geen overlast ervaren.
 Bij de familie Hoogstraten aan de Herfterlaan is men druk bezig om de rups af te zuigen.

Hopelijk krijgt u geen last van deze eikenprocessierups of anders blijft het hopelijk beperkt tot enkele dagen flinke jeuk en dat is al niet prettig. :)

Marianne ten Klooster
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten