Pagina's

zondag 30 oktober 2016

Buurtpreventie via de WhatsApp




Buurtpreventie via de WhatsApp.



Een aantal weken geleden werd mijn aandacht gevestigd op een artikel in de Stentor over buurtpreventie.

Hierin werd aangegeven dat de initiatiefnemer Arjan Karel maar liefst 75 WhatsApp groepen beheerde, welke alle wijken in Zwolle besloeg.

Voor de ouderen onder ons, wie geen slimme (smart) telefoon hebben; dit is een programmatje (app) op een smarttelefoon waarbij je iemand kunt toevoegen met zijn of haar mobiele nummer en dan kun je tekst, foto’s en video’s op een simpele manier met elkaar uitwisselen. En tegenwoordig kun je er zelfs mee bellen. Dit alles kost geen geld.

Het mooie is dat je ook groepen van contactpersonen in deze app kunt aanmaken, zodat je maar 1 berichtje hoeft te versturen, en je hebt meteen je hele groep te pakken.



Ik was dan ook heel nieuwsgierig, of wij, Zalné, Wijthmen en Herfte ook bekend waren bij Arjan Karel. En dat bleek inderdaad het geval te zijn voor Wijthmen en Herfte. Hij heeft een eigen site www.buurtpreventiezwolle.nl.

Bij mijn weten bestaan er in Herfte en Wijthmen al veel langer WhatsApp groepen in het kader van de buurtpreventie. Een buurtbewoner van nr. 17 ziet bijvoorbeeld vreemde snuiters in een auto, welke heel langzaam rijdt om overal naar binnen te kunnen kijken. Door dit te melden op de app, zijn de medegroepsgebruikers direct alert.



Wat is dan nog de toegevoegde waarde van de groepen welke Arjan Karel onder zijn beheer heeft. Toch maar eens contact opgenomen.

Het bleek een beetje een uit de hand gelopen initiatief te zijn. Van het een kwam het ander. Door eerst een paar groepen te zijn gaan beheren, staat de teller nu op 76 (!) groepen, welke alle buurten van Zwolle beslaan. Er zijn maar liefst 1250 gebruikers. Het maximale aantal gebruikers van een groep is 256. Uitschrijven kan door jezelf uit de groep te verwijderen. Uit de gegevens van Arjan Karel zal het wel wat langer duren wanneer je wordt verwijderd vanwege achterstanden, geeft hij aan.

Het grote voordeel is, dat je bij deze groepen heel snel kunt schakelen. Zeg maar de verdachte bevindt zich in wijk 6 (dit hoeft

dus niet persé 1 straat te zijn) en verplaatst zijn naar wijk 7, dan is diegene heel gemakkelijk te “volgen”.



Een groot bijkomend voordeel is, dat met de meeste groepen ook de wijkagent meekijkt. Dat is van de politie een goed initiatief. Ook niet geheel zonder gevaar omdat de wijkagent met zijn gegevens/profiel ook in de WhatsApp groep staat. De politie Oost-Nederland bemoedigt de bemoeienis aan van de wijkagenten met de WhatsAppgroepen aan. De initiatieven leveren alerte buurten op, de politie weet het razendsnel als er ergens iets speelt. En een simpel buurtonderzoekje was nog nooit zo makkelijk. De politie is immers in no-time op de hoogte.



Omdat landelijk deze WhatsApp groepen als paddenstoelen uit de grond schieten, adviseren wijkagenten de groepen wat ze wel en niet moeten melden bij de politie.







Er bestaan strenge regels voor de meldingen die je doet als gebruiker van deze WhatsApp groep.



U zult begrijpen dat het geen sociale app is, van bv van wie kan ik even de ladder lenen of mijn suiker op. En je zal anders als gebruiker ook hier niet direct meer gaan reageren, wat nu juist wel de bedoeling is.

Dit zijn de spelregels voor de buurt, van Buurtpreventie Zwolle:



• Deelnemers hebben minimaal de leeftijd van 18 jaar

• Deelnemers zijn woonachtig/gevestigd Zwolle

• WhatsApp is een burgerinitiatief. – De politie komt alleen in actie wanneer een melding bij 112 gedaan wordt.

• Gebruik de WhatsApp volgens de SAAR afkorting

 -- S = Signaleer

 – A = Alarmeer 112

 – A = App om je waarneming bekend te maken aan anderen.

 – R = Reageer, door bijvoorbeeld naar buiten te gaan en contact te
maken met de persoon. De bedoelingen is dat we van de verdachte persoon zijn plannen verstoren.

 Doe dit alleen als je dit veilig kan doen zonder risico’s, maak bijvoorbeeld een praatje met de persoon.

• Laat door middel van een WhatsApp bericht aan elkaar weten dat 112 al gebeld is! Voorkom een regen van 112 meldingen.

• Let op het taalgebruik.

• Speel geen eigen rechter en overtreedt geen regels/wetten. Dus ook geen mobiele telefoon vasthouden tijdens het besturen van een voertuig.

• Het versturen van foto’s van een verdachte is alleen toegestaan t.b.v. het verstrekken van een signalement, wanneer dit voor de melding noodzakelijk/van meerwaarde is. Daderkenmerken zoals geslacht, huidskleur, lengte en gezicht kunnen ook goed beschreven worden. Denk bij voertuigen aan de kleur, het merk, het type en het kenteken.

• Het niet houden aan de spelregels of het plaatsen van onnodige berichten leidt tot verwijdering uit de groep!

• Gebruik deze WhatsApp groep(en) alleen waar het voor bedoeld is en niet voor onderling contact/privéberichten. Bij dit gebruik wordt je gelijk verwijderd. Voorstellen aan anderen is niet nodig.



Daarbij is het niet de bedoeling om rechtstreeks contact op te nemen met de wijkagent. De wijkagent stelt dit NIET op prijs en kijkt mee in de WhatsApp groepen voor andere doeleinden. U wordt dan verzocht contact op te nemen via het landelijk telefoonnummer politie: 0900-8844



Een mooi succes verhaal is dat er een tijdje geleden een kindje werd vermist in de Assendorp. Binnen no time werd dit gedeeld op de WhatsApp. Het grote voordeel is dan hier de snelheid. De politie moet namelijk eerst ter plaatse zijn om te kunnen beoordelen of er een burgernetmelding gedaan moet worden. In dit soort gevallen kan snelheid enorm belangrijk zijn. Het kindje werd hier snel teruggevonden.



Via de site kan men zich dus aanmelden voor een buurtgroep. Arjan houdt deze gegevens zelf bij op zijn computer en maakt regelmatig een back-up. Ik vraag hem hoe het zit met de privacy. Zijn al deze gegevens wel goed beveiligd? Alle contactpersonen staan alleen op zijn telefoon. En je mag verwachten dat de internetpagina veilig is.


Uit nieuwsgierigheid heb ik buurtpreventiezwolle.nl eens gecheckt op internet.nl. Een site waarop je de beveiliging van een website kunt checken en tot mijn verbazing zag ik dat de site alleen is beveiligd tegen omleiding naar valse IP-adressen, maar de informatie op de server zelf en de verbinding naar de server toe is niet/onvoldoende beveiligd.

Dit betekent, dat gegevens kunnen worden onderschept en het betekent ook, dat de beheerder van de server de programmatuur niet juist heeft geïnstalleerd en/of niet up-to-date heeft.

(jaren achterloopt met updates van programmatuur op de server).



Momenteel is dit aan de orde van de dag, niet alleen bij kleine websites maar ook bij grote bedrijven. Maar je verstrekt hier toch je naam, adres, telefoonnummer en emailadres. Erg gevoelige informatie. k heb dit natuurlijk aan Arjan aangegeven en hij gaf aan dat hij eens contact op ging nemen met zijn websitebeheerder….

Persoonlijk werd ik hier wel minder warm van. Je kunt namelijk zelf zoveel ellende krijgen, wanneer je gegevens worden gehackt (onderschept). Je zou het kunnen omzeilen door je aan te melden met een “wegwerp” email adres en niet je echte naam te vermelden.

Dit laatste kan sowieso gemakkelijk zijn, om bijvoorbeeld jezelf Woestijnwegnr 66 te noemen, dan weet meteen iedereen waar iets is gesignaleerd. Ik kan mij immers voorstellen dat je niet iedereen kent in je buurt. Mijn conclusie is dan ook, heel mooi initiatief, maar de beveiliging van de persoonsgegevens moet wel veel beter.



Maar als dorp en buurtschappen kunnen we natuurlijk prima onze WhatsApp groepen gebruiken of aanmaken om onze buurt veilig te houden! En wat te denken van een mooi waarschuwingsbord aan het begin van de straat:





Ik begreep van Arjan dat de gemeente hier nog niet echt warm voor liep vanwege de kosten. Alle buurten moet je immers hiervan voorzien. 
Deze borden zijn echter helemaal niet duur. Maar wat vindt u hiervan? Wij zijn nieuwsgierig naar uw reactie. Hieronder kunt u reageren.



                                                                         Marianne ten Klooster

Geen opmerkingen:

Een reactie posten