Pagina's

woensdag 23 mei 2018

Terug in de tijd op de Gentiaan deel 1


Deze keer was ik te gast bij Freek en Zwanny Blokzijl op hun kwekerij ‘De Gentiaan’. En wel een heel bijzondere kwekerij, enig in zijn soort in Nederland! Wie kent in Wijthmen de kwekerij niet.






Freek en Zwanny
Blokzijl op hun
kwekerij
De Gentiaan









De kwekerij heeft een groot assortiment aan rots- en alpenplanten. Liefhebbers komen dan ook van heinde en ver om hier hun planten te kopen. Men kan dan ook in speciaal aangelegde rotstuinen inspiratie opdoen voor de diverse planten, mossen, bloemen et cetera. Freek en Zwanny kwamen met de gentiaan in aanraking op  hun vakanties in Oostenrijk en Zwitserland. Daar bloeien de Gentianen zoals hier de paardenbloemen, vertelt Freek enthousiast.. Het is een bijzondere fel blauwe bloem. Zwanny zegt gekscherend, als Freek niet snel zijn gentiaanbloem had gezien dan werd het terras nog niet opgezocht.

Freek werkte in die tijd voor de Plantenziektenkundige Dienst (nu is dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit). Voor zijn werk had hij altijd een grondboor in de auto liggen en daarmee nam hij een monster van de grond, om te kijken waarop de gentiaan zo goed bloeide. Dit bracht Freek ertoe een soort van‘ basis grond‘ te gaan maken met zeg maar wat steenslag zodat het water goed weg kan. Het principe hiervan is dat de planten niet van zogenaamde natte voeten houden. Helaas was afgelopen jaar een slecht jaar want we kregen nog laat vorst.  De sapstroom in vele planten was al op gang. Veel kostbaar goed ging verloren door de vorst.



Moeder Blokzijl kwam een kijkje nemen bij de kweekjes


(1e van links)









De hobby van Freek en Zwanny werd zo serieus opgepakt dat ze besloten om over te gaan tot het kweken van rots- en alpine planten.  Ze begonnen aan de Kanaalweg bij Treep, om daar met de eerste stekjes te beginnen. Zwanny is heel creatief en begon met het opmaken van schalen welke vervolgens naar de veilingen gingen en later naar de diverse tuincentra.

Op een gegeven moment besloten ze toch niet meer te kweken voor de handel maar gewoon voor de particulieren, allemaal iets kleinschaliger.
Schalen kun je natuurlijk overal neerzetten en zijn heel geschikt voor bijvoorbeeld een kleine tuin of een balkon. Inmiddels weten mooie opgemaakte troggen ook bij een ieder hun weg te vinden.


Creatieve zelf gemaakte schalen en troggen
 





Het bijzondere aan ‘De Gentiaan’ is dat het kleinschalig is. Klanten komen meestal niet zo maar even langs maar er wordt van alles gedeeld. Foto’s en kennis onder het genot van een kopje koffie. En het zou ook niet voor het eerst zijn dat een dankbare klant een fles wijn of een lekkere worst als dank, komt brengen.

De klanten komen uit heel Nederland maar ook van ver daarbuiten.
Daarnaast zijn er bezoeken van fietsgroepen, tuinclubs, reisorganisaties die hun klanten brengen zodat ze een rondgang kunnen maken door de rotstuinen en de kwekerij. Recent nog een paar groepen Russen. Maar ook Zweden, Noren, Portugezen, Zuid-Koreanen en ga zo maar door  weten deze bijzondere kwekerij in Wijthmen te vinden. De kwekerij is echt een groot sociaal gebeuren.

In 2002 kwam er een fax binnen waarvan Freek en Zwanny eerst dachten dat iemand een grap met hen wilde uithalen. Maar na even contact te hebben opgenomen met het telefoonnummer,  wat was vermeld, bleek het toch echt een bestelling te zijn van het Koninklijk huis, in de persoon van prinses Margriet. De plantjes werd gehaald door een deftige meneer, welke met een hofauto, het erf op kwam rijden.



Dit beeld is
door Zwanny
zelf gemaakt en geeft de rotstuinen een geheel eigen identiteit.








Het is dan ook de uitdaging van Freek om moeilijke soorten proberen te kweken zodat ze ook hier groeien en bloeien. De meeste rotsplanten doen het prima boven de 1200 m, dat is iets anders als het laagland hier.
Het kweken is zeker geen simpel vak. Van de 10 planten welke Freek meeneemt van bijvoorbeeld een andere hobbykweker blijft er misschien maar één over die geschikt is om mee verder te kweken.
                                         
    De proeftuin    

Marianne ten Klooster                         

                                                                                                            

Geen opmerkingen:

Een reactie posten