zondag 23 oktober 2022

Energietips van Adriaan Voeten

 

Adriaan Voeten, is de naam van een enthousiaste buurtbewoner, waarvan wij als redactie, zijn artikelen mogen gebruiken voor de Elshofbode. Hoe mooi is dat?! Hij is opgegroeid in Herfte en heeft daar zijn eigen ‘Landgoed Voeten’. Maar hierover later meer.





Adriaan heeft een zeer brede achtergrond op het gebied van IT en telecommunicatie, met name op het gebied van nieuwe producten en geavanceerde technologie. Een echte techneut dus. En zodoende ook de vraag bij hem neergelegd of hij zijn visie niet eens met ons kon delen over energie besparen. We zijn immers in het buitengebied en kleine woonkern, met burgers, boeren en buitenlui. Een vraag welke hij overigens wel vaker heeft gekregen. Omdat vrijwel iedereen heeft te maken met de enorme prijsstijgingen van onder andere de energie en wij als lezer, misschien nog iets aan onze woningen kunnen doen, hierbij de nodige tips van Adriaan. Hij geeft zijn tips op persoonlijke titel. Het staat natuurlijk vrij voor eenieder om hierop te reageren. Dit alles onder het motto, meten is weten.

 

Energie besparen in het buiten gebied

Adriaan zou je eens je visie willen geven over energie besparen in het buiten- gebied, dus grote huizen en oude boerderijen.

Ik was toevallig net bezig met het maken van een budget plafond overzicht, immers iedereen onder de 1200M3 gas gebruikt heeft een maximale gasprijs van 1 euro 45 en daarboven ben je aan de grillen van je energie boer overgeleverd.

Ik keek eerst even naar Baarn omdat ik daar ook woon. Na wat sorteren in de open data van ons gasverbruik zag ik tot mijn grote schrik dat maar 22% van Baarn onder het budget plafond blijft.

Een aantal deelnemers in mijn meetgroep wonen in Amsterdam daar blijkt de grens veel hoger te liggen namelijk 62% blijft onder het plafond en dat heeft dan vast te maken met de kleine leefruimte.

En hoe zit het dan in het buitengebied? Uiteraard pak ik dan de opendata van Herfte Wijthmen en Zalné er even bij. Gemiddeld verstoken we 2740m3 gas … dus er zijn mensen die veel minder gebruiken en ook die veel meer gebruiken. Hier kan je de gemiddelden van je eigen postcode zien.



Wat je hier ziet is dat iedereen die geen langlopend contract meer heeft, veel geld kwijt is aan energie. Een energie plafond gaat niet heel veel helpen als je door blijft stoken zoals in het vorige stookseizoen.

De uitdaging:
Familie X zit aan zo’n horror energiecontract vast en betaald meer dan 500 euro per maand welke stappen zou je ze willen adviseren:

Onderzoek:
*        Meet dagelijks actief het gebruik en bespreek dat met elkaar
*        Maak een overzicht van het gebruik van de afgelopen jaren


Grote bespaar stappen:
verdeel je ruimtes in:
1 warme (19C) leefruimte kamer of leef keuken
1 lauwe leefruimte 17-18 C
overige ruimten vorst beveiligd 12C
Tip: je kan gordijnen gebruiken om te isoleren maar ook om ruimtes op te splitsen denk hierbij bijvoorbeeld aan het trapgat.

Vervang ALLE lampen voor LED

Vervang dure verbruikers, dus 1 koel - vries combinatie

Bespreek warmwater gebruik. Dit kost enorm veel energie, vaak wordt lang douchen als ontspanning/ontstressen gezien. Wellicht kan daar ook een andere ontspanning voor gevonden worden?

 

 

 

 

Kostbare besparingen die zich snel terugverdienen:
*        HR++ glas kan tegenwoordig in normale kozijnen geplaatst worden door de betere klussers.
*        Plaats een hybride warmtepomp naast je oude CV
*        Plaats zonnepanelen
*        Ingeval van huren, bespreek de opties met je huurclub of adviseur van de gemeente


Tip voor de Gemeenten: garandeert KOSTENLOOS renteloze leningen die terug- betaald worden uit de besparingen ZONDER WINST…. O en idioot hoge kosten is ook winst dus laat maar zien wie hoeveel geld vraagt en ontvangt.

Energie bewuster worden:
Leer bewuster te leven, je hebt echt geen elektrische tandenborstel nodig a 50 euro pp. Een oude hand tanden bostel kost 1 euro voor 4 stuks.

Een avondwandeling voor het slapen gaan ontspant en maakt je warm.

Wat mag je verwachten van een inclusieve lokale overheid:
Een duurzaam programma met daarin:
Een project ” Energie busters”

(Tip: kap eens met nare termen als energie armoedebestrijding! Niemand wil bij de verliezers horen)
Een team van gemotiveerde ter zake kundige en betaalde wijk energie coaches,
welke meetbaar resultaat boeken.
Dagelijks contact hebben met de deelnemers.
Probeer ook de deelnemers onderling van elkaar te laten leren immers samen ben je slimmer.
Voortgang en rapportage is via een dashboard te volgen zodat de voorbeelden meer deelnemers aan gaat trekken.

Makkelijk praten?
Inderdaad we doen dit al meer dan 5 jaar in Baarn en het resultaat is dat iedereen erg veel energie bespaart door van en met elkaar te leren.

Immers samen ben je slimmer

 

Verduurzamen of verhuizen

Adriaan wil je eens langskomen en kijken wat we kunnen doen?

Het gezellige jaren 60 huis had nog veel enkelglas, geen spouw of vloerisolatie maar wel een goed geïsoleerde zolder.

Vorig jaar was er al eens een offerte aangevraagd voor zonnepanelen maar toen begon het grote twijfelen weer…. Hoelang blijven we hier nog wonen?

Tijd voor een “koffie proatje”

2000m3 gas en 3000 Kwh aan stroom, is best pittig. Het zou maar zo 800m3 gas en geen stroom kunnen worden met 8 zonnepanelen op het zuiden.

De grote koude buitenmuur voelt in de winter koud aan en natuurlijk doet enkelglas helemaal niets. En zakt de koude lucht via de trap naar beneden.

Kortom tijd voor actie:

Vraag nog 2 offertes aan voor zonnepanelen bij een groot bedrijf bv Pure Energie en Greenchoice. Daar zitten de mensen van het callcenter klaar om offertes te maken en dan heb je een idee of je het wil en kan betalen.

 

Ga aan de slag met het enkele glas, tegenwoordig wordt er zelfs triple glas geplaatst in oude kozijnen. 

 


Laat de spouw isoleren.

Als dat allemaal gedaan is, kan je vast na gaan denken over een hybride warmte pomp om je “gratis stroom” om te zetten in warmte … En ja de vraag of het een volledig electrische (all-electric) of een hybride (electrisch en gas) zou moeten worden. Dat is simpel.

All-electric heeft een rendement van 1 . Dus je stopt er 1 kwh in en er komt 1 kwh uit.

Een (hybride) warmtepomp heeft een jaar COP (Coëefficient of performonce. De waarde geeft het rendement van de warmtepomp aan). Dit geeft van 4 dus  1 kwh in, is 4 kwh warmte uit.

Een geïsoleerd rolluik zou het geheel zomer en winter proef maken 😉

Ik denk dat de twijfel plaats heeft gemaakt voor een leuke energie uitdaging zodat als het energiecontract volgend jaar overgaat naar de nieuwe prijzen, er geen grote onaangename verrassingen zijn.

En mocht het gezellige huis ooit verkocht worden, dan zal deze investering er echt wel uit komen …

Adriaan heeft een site waarop nog veel meer tips staan en rekenvoorbeelden:

https://adriaanvoeten.com/metenisweten/

Maar we gaan de komende uitgaven meer van hem delen. Heb je nog vragen, zijn email adres is adriaanvoeten@gmail.com




 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten