Pagina's

maandag 28 oktober 2024

Ons Zwolle Van Overmorgen: meedenken over de toekomst “Verrassende ideeën en denkrichtingen opgehaald!”

Misschien heb je de Reizende openlucht Woonkamers gezien in de stad? Een pop-up ontmoetingsplek waar Zwollenaren in september en oktober volop konden meedenken en dromen over ons Zwolle van Overmorgen. De woonkamers zijn onderdeel van een campagne waarmee Zwollenaren werd gevraagd om ideeën voor Zwolle in 2040 te delen en te helpen bij het maken van keuzes voor een duurzame en leefbare toekomst. De ideeën worden gebruikt voor de aanvulling op de bestaande omgevingsvisie.

 


Wethouder Gerdien Rots (ruimtelijke ordening en omgevingsvisie) legt uit waarom dit gebeurt: “We verzamelen ideeën, wensen en zorgen van Zwollenaren omdat we de omgevingsvisie gaan uitbreiden tot 2040. In de huidige visie staan de lange termijnplannen voor de gemeente Zwolle tot 2030. De visie is heel relevant voor inwoners, bijvoorbeeld als je een aanbouw aan je huis wilt maken of als ondernemer een nieuwe winkel wil bouwen. Dan is het belangrijk dat je weet welke kant de gemeente op wil in de toekomst en of jouw plan daarin past. Omdat 2030 al best dichtbij is, gaan we de visie nu dus uitbreiden tot 2040.”


Wensen en zorgen uiten
Om die aanvulling te schrijven, zijn dus denkbeelden, wensen en zorgen van inwoners nodig. “We willen Zwollenaren graag betrekken bij hun eigen leefomgeving. Veel inwoners hebben ideeën over hun leefomgeving. Daar staat de gemeente voor open, door ze te vragen om mee te denken over de toekomst van onze gemeente.”
Zwollenaren konden terecht voor een toekomstspel in de pop-up woonkamer die de afgelopen periode in verschillende wijken van Zwolle stond. Ook konden inwoners online vragen beantwoorden en werden straatgesprekken gevoerd. De campagne sloot af met het gratis te bezoeken Toekomstfestival 2040 op het Grote Kerkplein.

 


Zes vraagstukken

Zwolle heeft te maken met zes urgente vraagstukken in de nabije toekomst:

1.      Waar is ruimte voor nieuwe woningen?

2.      Waar is uitbreiding van of nieuwe bedrijventerreinen mogelijk?

3.      Hoe ziet het toekomstig vervoersnetwerk eruit?

4.      Hoe komen we straks aan voldoende energie?

5.      Hoe zorgen we dat Zwolle in tijden van hoog water meer water kan bergen

6.      Hoe passen we ons aan de klimaatveranderingen aan?


Wethouder Rots legt uit dat deze vraagstukken erg veel met elkaar te maken hebben en dat het daarom belangrijk is om ze niet los te zien van elkaar: “het is de kunst anno 2024 om niet meer alleen per vraagstuk te kijken, maar juist naar de samenhang.  Het gaat niet alleen maar om extra huizen, want we bouwen een hele leefomgeving voor mensen. Maar hoe doen we dat op een goede manier?”



Campagne

“Dat doen we door hierover met elkaar in gesprek te gaan. We vroegen ook een aantal specifieke doelgroepen, zoals senioren, gezinnen en jongeren. We stelden ze de vraag wat zij nodig hebben om in onze gemeente te kunnen wonen.”

Wethouder Rots legt uit dat de gemeente haar inwoners online en offline opzocht. Zwollenaren konden de digitale enquête invullen op onsovermorgen.zwolle.nl. Daarnaast stond de woonkamer in verschillende wijken, waar we met inwoners in gesprek gingen. En het Toekomstfestival in het centrum van de stad was een feestelijke afsluiting. “We gingen met deze campagne echt naar inwoners toe, dat vind ik heel belangrijk. Naast de woonkamers, waar inwoners een toekomstspel konden spelen en in gesprek konden over de toekomst van onze gemeente, voerden we ook straatgesprekken met inwoners op verschillende andere plekken in onze gemeente.”

 


Keuzes maken

Alle input die tijdens deze campagne binnenkwam, wordt verwerkt in het ontwikkelproces van de omgevingsvisie. Maar niet alle ideeën kunnen daadwerkelijk worden opgenomen in de aanvulling. De wethouder: “Soms zullen we keuzes moeten maken. Daarbij kijkt de gemeente naar wat in het algemeen belang en goed voor de ontwikkeling van de stad is. Natuurlijk leggen we uit waarom we bepaalde keuzes hebben gemaakt. Als de aanvulling op de omgevingsvisie klaar is, mag iedereen hem lezen en suggesties indienen. Ook daar kijken we naar, voordat de gemeenteraad de aanvulling op de omgevingsvisie uiteindelijk vaststelt.

 


Zwolse identiteit

Wethouder Rots gaat met enthousiasme kijken naar de ideeën en wensen van de inwoners over de toekomst van Zwolle. “Ik ben benieuwd wat inwoners zeggen over de Zwolse identiteit en het behoud daarvan in de toekomst. We bouwen voort op een stad die al eeuwenlang bestaat en een eigen identiteit heeft. Wat Zwolle heel erg Zwolle maakt is dat het een menselijke maat heeft. Die voel je als je hier op straat loopt of fietst. Die voel je ook als je ziet hoeveel diversiteit er is in de wijken en als je ziet hoeveel groen er is in de stad. Zwolle is een stad van een prettige schaal maar tegelijkertijd hebben we toch 135.000 inwoners en groeien we nog steeds door.

 


Prettige schaal

De kunst is om in de toekomst die prettige schaal vast te houden zodat mensen in hun eigen buurt kunnen samenleven. Waarbij verschillende generaties elkaar blijven tegenkomen en je elkaar als buren ontmoet. Het gaat er ook om dat je iets samen kunt opbouwen in je buurt. Dat zit in het DNA van deze stad: we zijn betrokken bij elkaar. Wat mij betreft zijn dat waarden uit het verleden die ook in de toekomst een plek moeten krijgen.”

 

Verrassend

“Ik hoop dat we veel Zwollenaren hebben kunnen bereiken en dat ze het leuk vonden om mee te denken. Ik heb veel verrassende ideeën en denkrichtingen gehoord!”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten