Pagina's

maandag 6 januari 2025

Ontwikkelingen Herfte en Zalné, gebiedsuitwerking Marsweteringlanden

Onderstaand is de brief welke gestuurd gaat worden naar de gemeenteraad van Zwolle van betrokken bewoners in Herfte, Zalné en Wijthmen. Wil je ook als betrokken bewoner op deze lijst gezet worden, stuur dan een mail naar:

HerfteNatuurlijk@AdriaanVoeten.com


                                                                              Zwolle, 5 januari 2025


Geachte raadsleden van de gemeente Zwolle,


Middels deze brief willen wij, bewoners en grondeigenaren van Herfte, onze betrokkenheid tonen bij de ontwikkeling van het gebied dat door de “Gebiedsuitwerking Marsweteringlanden (zone golfclub Zwolle/ Wijthmenerplas)” wordt beïnvloed.
Wij zijn het volledig eens met het standpunt dat dit mooie stukje van Zwolle bij uitstek geschikt is om als “uitloopgebied” dan wel recreatiegebied voor de Zwollenaren de fungeren, zoals in de raadsvergadering dd. 09-12-2024 door alle partijen meermaals en nadrukkelijk onderstreept werd.
Als bewoners en directe belanghebbenden die 365 dagen per jaar in dit gebied wonen en werken zijn wij graag bereid om mee te denken om eventuele toekomstige plannen vorm te geven. Ons uitgangspunt daarbij is dat wij willen werken aan oplossingen die de belangen van alle betrokkenen in ogenschouw nemen.
Als eerste aanzet willen wij hierbij graag alvast een aantal punten onder de aandacht van de raad brengen, die wat ons betreft in de planvorming meegenomen zouden moeten worden.


1. Toegankelijkheid van de golfbaan
Bij de oorspronkelijke ontwikkeling van de golfbaan was een open en toegankelijk karakter een belangrijke en toegezegde voorwaarde. De huidige situatie is echter duidelijk voor verbetering vatbaar. Hoewel het fietspad veel wordt gebruikt, ontsluit het slechts een klein deel van de golfbaan. Dit kan en moet beter, zeker gezien de ambitie om het gebied te ontwikkelen als uitloopgebied voor alle Zwollenaren. (zie afbeelding)

 
 Daarnaast zijn wij voorstander van het centraal plaatsen van enkele toiletvoorzieningen voor bezoekers van de golfbaan zodat zij niet hun behoefte hoeven te doen in de openbare groene ruimte buiten de golfbaan.

2. Evenementen bij de Wijthmenerplas
De bewoners van het gebied, en omwonenden van de Wijthmenerplas, ervaren veel overlast van grootschalige lawaaiige evenementen bij de Wijthmenerplas. Daarnaast zijn wij van mening dat dit soort evenementen niet passen in een kwetsbare groene long met bijvoorbeeld reeën en dassen. Wij staan open voor meer kleinschalige (onversterkte) evenementen, maar dit mag niet leiden tot nog meer overlast voor bewoners en kwetsbare natuur.

3. “Inbreiding”
Ten aanzien van woningbouw in het gebied constateren wij een aantal tegenstrijdigheden. Aan de ene kant wordt er gesproken over “noodzakelijke” verdere uitbreiding van de nieuwbouw in Wijthmen en recent verworven landbouwgrond, gelieerd aan de golfclub, te bestemmen voor kavels in het topsegment. 
Aan de andere kant pleiten de huidige bewoners er al jaren voor om kleinschalige nieuwbouwprojecten op eigen grond mogelijk te maken (erfdeling). Dit past bij de geschiedenis van Herfte, waar met behoud van het karakter van landelijk gebied door “inbreiding” een hechte gemeenschap is ontstaan. Als variant op het thema “een straatje erbij” stellen we voor “een woning erbij”. Op deze manier kan er woonruimte worden gecreëerd voor mensen die hier zijn opgegroeid en vertrouwd zijn met het leven in een agrarisch gebied. Daarbij kan de kwaliteit van de bestaande erven versterkt worden.
Wij stellen derhalve voor de regels dus ook voor huidige bewoners aan te passen.

4. Mogelijke aanleg van een camping en/of vakantiehuisjes
Als bewoners van het gebied zien wij geen enkele gegronde reden om een deel van het gebied op te offeren aan de aanleg van een camping of vakantiepark met huisjes.
Ten eerste heeft de golfclub zelfs na de aankoop van de landbouwpercelen al te weinig ruimte om uit te breiden. Er moet zelfs nog agrarische grond bijgekocht worden. Ten tweede, en misschien nog wel relevanter: Bij de justificatie van het ontwikkelingsproject wordt steeds als argumentatie gebruikt dat het vooral ten goede moet komen aan het groeiend aantal inwoners van de stad Zwolle. Dit werkt echter verdere verstedelijking van een van de mooiste stukjes natuur en buitengebied van Zwolle in de hand. Wij zien geen enkel positief effect
voor deze inwoners, integendeel. Dit gaat leiden tot een hogere verkeersdruk in het gebied, legt beslag op toch al steeds schaarser wordende open en groene ruimte en voegt niets toe voor de Zwollenaren en de bewoners van het buitengebied.

5. Hondenlosloopgebied

Tussen 1 oktober en 1 april is het gebied van de Wijthmenerplas opengesteld voor wandelaars met honden, waarbij de honden niet aan de lijn gehouden hoeven worden. Hiervan wordt bijzonder veel gebruik gemaakt door inwoners van Zwolle, die hun auto bij de Wijthmenerplas parkeren, en de lokale bewoners. 
Wij pleiten ervoor om in de plannen een flink stuk omheind gebied op te nemen waar het hele jaar door gewandeld kan worden met loslopende honden. Het is duidelijk dat hier veel behoefte aan is door zowel inwoners van de stad Zwolle als van het buitengebied.

6. Verkeersdruk
Toenemende verkeersdruk is nu al een probleem in het gebied. De ontsluitingswegen worden intensief gebruikt voor lokaal verkeer, landbouwverkeer en recreatie (fietsers, wandelaars, motoren). Dit neemt alleen maar verder toe met realisatie van de bouwplannen in Wijthmen en het stimuleren van het gebied als recreatie- en uitloopgebied. Wij verzoeken de raad om bij de plannen bij voorkeur deze wegen zo veel mogelijk te ontlasten qua extra verkeersdruk, en waar
nodig veiligheidsverhogende maatregelen te nemen.

7. Plan Ceintuurbaan / Ringstad/ Water retentiegebied
Het verbaast ons dat er nu wordt gesproken over invulling van dit gebied alsof het een op zichzelf staand plan betreft. Zoals u weet spelen er echter nog veel meer zaken, zoals de ontwikkelingen rondom de Ceintuurbaan (met eventueel nieuw aan te leggen rondweg…), de keuze voor verdere bebouwing (Ringstad?) en niet te vergeten het feit dat dit gebied als water retentiegebied belangrijk is om ervoor te zorgen dat de inwoners van Zwolle hun voeten droog houden. Al deze plannen hebben een enorme impact op het gebied waarover wij het nu hebben . 
Wij zijn er voorstander van om deze aspecten in samenhang met elkaar te onderzoeken.
 
Tenslotte hebben wij nog een aanvullend punt dat wat ons betreft direct aangepakt kan worden en waarop we niet hoeven te wachten tot een volledig plan is uitgewerkt:

Valkenbergweg
De Valkenbergweg, die enige tijd geleden geheel geasfalteerd is, wordt steeds meer gebruikt als sluiproute door doorgaand verkeer en niet-bestemmingsverkeer. Dit levert gevaarlijke situaties op voor fietsers en wandelaars. Wij zien dit met de toenemende bebouwing van Wijthmen alleen, maar verder toenemen. Er zijn oplossingen voorhanden om autoverkeer tegen te houden terwijl plaatselijk landbouwverkeer toch toegang heeft.

Afsluitend willen wij nogmaals benadrukken dat wij begrijpen dat er goed nagedacht moet worden over verdere ontwikkeling van dit gebied. Wat ons betreft een van de mooiste en laatste stukjes echt buitengebied van Zwolle. Een gebied waar Zwolle trots op mag zijn en dat we met elkaar met zorg moeten verder ontwikkelen.
Wij zijn graag bereid ons steentje daaraan bij te dragen.

Voor aanvullende informatie zijn wij uiteraard beschikbaar.

Namens Herfte Natuurlijk,
met vriendelijke groet,
Hans Hoogstraat
Adriaan Voeten
Rob Moritz
Ines Hutten en Richard Schokker
Cora en Eric Kloosterziel

Herfte Natuurlijk wordt actief ondersteund door onderstaande betrokken buren:

Naam

Straat

Hans en Jan Bouke Hoogstraat

Herfterlaan

Miriam Kuyt en Maarten Kuyt

Valkenbergweg

Tienke en Adriaan Voeten

Herfterlaan

Ellen en Karin Hutten

Herfterlaan

Zubeyde Karakis en Marc Collet

Valkenbergweg

Paula Mulder, Maarten Visser, Sam en Ben

Herfterlaan

Cora en Eric Kloosterziel

Herfterlaan

Joost Nagelmaeker

Konstapelweg

Erna Graswinckel -Vahrmeijer

Herfterlaan / Konstapelweg

Ines Hutten en Richard Schokker

Herfterlaan

Tony Eijkelkamp

Herfterlaan

Judith en Rob Moritz

Herfterlaan

Suzanne en Robert van Krevel

Herfterlaan

Alexander Voeten

Herfterlaan

Angeli en Rene Poppe

Herfterlaan

Meryem en John Logtenberg

Valkenbergweg

Peter van den Bosch

Toekomstig Herfterlaan

Hester Veenstra en Marco Mulder

Herfterlaan

Ilona en Marcel Poppe

Herfterlaan

Gerrie en Jan Pruim

Herfterlaan

Anja en Ronald Poppe

Herfterlaan

Marlon en Dennis Beltman

Herfterlaan

Marianne ten Klooster en Johan Huisman

Herfterlaan

Mirjan en Raoul Veldink

Herfterlaan

Hermien en Henk Mulder

Herfterlaan

Lenie en Wim Rienties

Herfterlaan

Stefan Poppe

Herfterlaan

Joran van der Vechte

Herfterlaan

Chris Reuvekamp & Sharon van der Vegte

Herfterlaan

Andre Poppe

Herfterlaan

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten