Boschwijk na de oorlog
Boschwijk werd in 1949 verkocht aan de gemeente Zwollerkerspel. Er werd een zijvleugel omgebouwd tot raadszaal. Het huis werd de ambtswoning van de burgemeesters C. Slager (tot 1963) en mr. W.J.E. Crommelin (tot 1966). Zwollerkerspel werd opgeheven in 1967, de familie Crommelin bleef tot 1996 op Boschwijk wonen. Het onderhoud werd toen overgenomen door de gemeente Zwolle.
Familie Kiekebelt
In het voorjaar van 1997 werd Boschwijk door de gemeente Zwolle te koop aangeboden, bij openbare inschrijving. Na een van de drie kijkdagen bezocht te hebben besloten Bert en Gerda Kiekebelt een bod te doen op het huis. Dit bod werd geaccepteerd en werden zij de eigenaar van Boschwijk.
Het was niet alleen het huis, maar ook de bossen, het park met hun wandelpaden, de vijvers, die in hun oude staat moesten worden hersteld. De vijver aan de voorzijde was zelfs gedempt.
Daarnaast was er ook nog het prieel vlak bij het huis en de moestuin. Dat Bert en Gerda bevlogen waren om het huis weer in zijn oude staat te brengen, is nog steeds duidelijk te zien.
Inrichting van Boschwijk

De toiletruimte werd vervangen door een kleine glazen uitbouw. Zie hier middenvoor.
In de ruimte aan de andere
kant van deze gang bevonden zich een klein keukentje, een soort van bijkeuken
en wat kleine ruimtes. Deze ruimtes, inclusief de gang, werden samengevoegd tot
een prachtige woonkamer met ramen aan de voorkant en aan de zijkant. De ramen
aan de achterzijde kijken uit op de vijver. De rechterzijde was de kamer van de
burgemeester.
Wie van jullie er ooit rond heeft gewandeld, ziet deze zijde van het huis liggen achter de vijver en de golfbaan.
De oude raadszaal
De huidige keuken in de linkerzijvleugel was vroeger de raadszaal van de gemeente Zwollerkerspel.
Deze zaal werd omgebouwd tot
keuken, en het is nog altijd een van de favoriete plekken van Gerda in het
huis.
Naast het feit dat ze zich hier kan uitleven in haar hobby, koken, heeft ze ook een prachtig uitzicht naar voren, richting de oprijlaan, en naar achteren, naar de andere vijver met daarachter, de golfbaan.
Vanuit deze keuken kom je in de bijkeuken, wat zich allemaal in de linkervleugel bevindt. Aan de voorzijde, in de rechtervleugel van het huis, had Bert zijn kantoor.
Aan de andere zijvleugel is een orangerie gebouwd welke weer vastzit aan de garages. Deze garage is er later bij gebouwd.
De orangerie is
geheel van glas gemaakt.
Een orangerie of wintertuin (van het Franse ‘orange’ wat verwijst naar een sinasappelboom) was oorspronkelijk een gebouw of een grote kas. Deze werd gebruikt om sinaasappelbomen en andere gevoelige, subtropische planten te beschermen tegen koude weersomstandigheden, vooral in Europese landen met strenge winters. Deze orangerieën ontstonden in de 17e eeuw in Frankrijk.
Boven waren vier slaapkamers en daarboven is de zolder.
Op de zolder hangt de klok welke de grote klok buiten in werking stelt.Gerda gaat één per week naar boven om de klok op te winden met haar zware ponders.
Binnen is op het houtwerk van de klok nog een datum te zien van 21 maart 1898. De ‘binnenklok’ kun je niet doordraaien om deze op tijd te zetten. Je moet wachten op de juiste tijd. Het uurwerk slaat elk halfuur en ik kan je vertellen het heeft een prachtig helder geluid.
Op de beide zijvleugels van het huis, staan overigens ook nog twee luidklokjes. In de oude tijden werd deze geluid om bijvoorbeeld het personeel een “belletje” te geven om thee te gaan drinken.
Marianne ten Klooster
Geen opmerkingen:
Een reactie posten