maandag 6 januari 2025

Ontwikkelingen Herfte en Zalné, gebiedsuitwerking Marsweteringlanden

Onderstaand is de brief welke gestuurd gaat worden naar de gemeenteraad van Zwolle van betrokken bewoners in Herfte, Zalné en Wijthmen. Wil je ook als betrokken bewoner op deze lijst gezet worden, stuur dan een mail naar:

HerfteNatuurlijk@AdriaanVoeten.com


                                                                              Zwolle, 5 januari 2025


Geachte raadsleden van de gemeente Zwolle,


Middels deze brief willen wij, bewoners en grondeigenaren van Herfte, onze betrokkenheid tonen bij de ontwikkeling van het gebied dat door de “Gebiedsuitwerking Marsweteringlanden (zone golfclub Zwolle/ Wijthmenerplas)” wordt beïnvloed.
Wij zijn het volledig eens met het standpunt dat dit mooie stukje van Zwolle bij uitstek geschikt is om als “uitloopgebied” dan wel recreatiegebied voor de Zwollenaren de fungeren, zoals in de raadsvergadering dd. 09-12-2024 door alle partijen meermaals en nadrukkelijk onderstreept werd.
Als bewoners en directe belanghebbenden die 365 dagen per jaar in dit gebied wonen en werken zijn wij graag bereid om mee te denken om eventuele toekomstige plannen vorm te geven. Ons uitgangspunt daarbij is dat wij willen werken aan oplossingen die de belangen van alle betrokkenen in ogenschouw nemen.
Als eerste aanzet willen wij hierbij graag alvast een aantal punten onder de aandacht van de raad brengen, die wat ons betreft in de planvorming meegenomen zouden moeten worden.


1. Toegankelijkheid van de golfbaan
Bij de oorspronkelijke ontwikkeling van de golfbaan was een open en toegankelijk karakter een belangrijke en toegezegde voorwaarde. De huidige situatie is echter duidelijk voor verbetering vatbaar. Hoewel het fietspad veel wordt gebruikt, ontsluit het slechts een klein deel van de golfbaan. Dit kan en moet beter, zeker gezien de ambitie om het gebied te ontwikkelen als uitloopgebied voor alle Zwollenaren. (zie afbeelding)

 
 Daarnaast zijn wij voorstander van het centraal plaatsen van enkele toiletvoorzieningen voor bezoekers van de golfbaan zodat zij niet hun behoefte hoeven te doen in de openbare groene ruimte buiten de golfbaan.

2. Evenementen bij de Wijthmenerplas
De bewoners van het gebied, en omwonenden van de Wijthmenerplas, ervaren veel overlast van grootschalige lawaaiige evenementen bij de Wijthmenerplas. Daarnaast zijn wij van mening dat dit soort evenementen niet passen in een kwetsbare groene long met bijvoorbeeld reeën en dassen. Wij staan open voor meer kleinschalige (onversterkte) evenementen, maar dit mag niet leiden tot nog meer overlast voor bewoners en kwetsbare natuur.

3. “Inbreiding”
Ten aanzien van woningbouw in het gebied constateren wij een aantal tegenstrijdigheden. Aan de ene kant wordt er gesproken over “noodzakelijke” verdere uitbreiding van de nieuwbouw in Wijthmen en recent verworven landbouwgrond, gelieerd aan de golfclub, te bestemmen voor kavels in het topsegment. 
Aan de andere kant pleiten de huidige bewoners er al jaren voor om kleinschalige nieuwbouwprojecten op eigen grond mogelijk te maken (erfdeling). Dit past bij de geschiedenis van Herfte, waar met behoud van het karakter van landelijk gebied door “inbreiding” een hechte gemeenschap is ontstaan. Als variant op het thema “een straatje erbij” stellen we voor “een woning erbij”. Op deze manier kan er woonruimte worden gecreëerd voor mensen die hier zijn opgegroeid en vertrouwd zijn met het leven in een agrarisch gebied. Daarbij kan de kwaliteit van de bestaande erven versterkt worden.
Wij stellen derhalve voor de regels dus ook voor huidige bewoners aan te passen.

4. Mogelijke aanleg van een camping en/of vakantiehuisjes
Als bewoners van het gebied zien wij geen enkele gegronde reden om een deel van het gebied op te offeren aan de aanleg van een camping of vakantiepark met huisjes.
Ten eerste heeft de golfclub zelfs na de aankoop van de landbouwpercelen al te weinig ruimte om uit te breiden. Er moet zelfs nog agrarische grond bijgekocht worden. Ten tweede, en misschien nog wel relevanter: Bij de justificatie van het ontwikkelingsproject wordt steeds als argumentatie gebruikt dat het vooral ten goede moet komen aan het groeiend aantal inwoners van de stad Zwolle. Dit werkt echter verdere verstedelijking van een van de mooiste stukjes natuur en buitengebied van Zwolle in de hand. Wij zien geen enkel positief effect
voor deze inwoners, integendeel. Dit gaat leiden tot een hogere verkeersdruk in het gebied, legt beslag op toch al steeds schaarser wordende open en groene ruimte en voegt niets toe voor de Zwollenaren en de bewoners van het buitengebied.

5. Hondenlosloopgebied

Tussen 1 oktober en 1 april is het gebied van de Wijthmenerplas opengesteld voor wandelaars met honden, waarbij de honden niet aan de lijn gehouden hoeven worden. Hiervan wordt bijzonder veel gebruik gemaakt door inwoners van Zwolle, die hun auto bij de Wijthmenerplas parkeren, en de lokale bewoners. 
Wij pleiten ervoor om in de plannen een flink stuk omheind gebied op te nemen waar het hele jaar door gewandeld kan worden met loslopende honden. Het is duidelijk dat hier veel behoefte aan is door zowel inwoners van de stad Zwolle als van het buitengebied.

6. Verkeersdruk
Toenemende verkeersdruk is nu al een probleem in het gebied. De ontsluitingswegen worden intensief gebruikt voor lokaal verkeer, landbouwverkeer en recreatie (fietsers, wandelaars, motoren). Dit neemt alleen maar verder toe met realisatie van de bouwplannen in Wijthmen en het stimuleren van het gebied als recreatie- en uitloopgebied. Wij verzoeken de raad om bij de plannen bij voorkeur deze wegen zo veel mogelijk te ontlasten qua extra verkeersdruk, en waar
nodig veiligheidsverhogende maatregelen te nemen.

7. Plan Ceintuurbaan / Ringstad/ Water retentiegebied
Het verbaast ons dat er nu wordt gesproken over invulling van dit gebied alsof het een op zichzelf staand plan betreft. Zoals u weet spelen er echter nog veel meer zaken, zoals de ontwikkelingen rondom de Ceintuurbaan (met eventueel nieuw aan te leggen rondweg…), de keuze voor verdere bebouwing (Ringstad?) en niet te vergeten het feit dat dit gebied als water retentiegebied belangrijk is om ervoor te zorgen dat de inwoners van Zwolle hun voeten droog houden. Al deze plannen hebben een enorme impact op het gebied waarover wij het nu hebben . 
Wij zijn er voorstander van om deze aspecten in samenhang met elkaar te onderzoeken.
 
Tenslotte hebben wij nog een aanvullend punt dat wat ons betreft direct aangepakt kan worden en waarop we niet hoeven te wachten tot een volledig plan is uitgewerkt:

Valkenbergweg
De Valkenbergweg, die enige tijd geleden geheel geasfalteerd is, wordt steeds meer gebruikt als sluiproute door doorgaand verkeer en niet-bestemmingsverkeer. Dit levert gevaarlijke situaties op voor fietsers en wandelaars. Wij zien dit met de toenemende bebouwing van Wijthmen alleen, maar verder toenemen. Er zijn oplossingen voorhanden om autoverkeer tegen te houden terwijl plaatselijk landbouwverkeer toch toegang heeft.

Afsluitend willen wij nogmaals benadrukken dat wij begrijpen dat er goed nagedacht moet worden over verdere ontwikkeling van dit gebied. Wat ons betreft een van de mooiste en laatste stukjes echt buitengebied van Zwolle. Een gebied waar Zwolle trots op mag zijn en dat we met elkaar met zorg moeten verder ontwikkelen.
Wij zijn graag bereid ons steentje daaraan bij te dragen.

Voor aanvullende informatie zijn wij uiteraard beschikbaar.

Namens Herfte Natuurlijk,
met vriendelijke groet,
Hans Hoogstraat
Adriaan Voeten
Rob Moritz
Ines Hutten en Richard Schokker
Cora en Eric Kloosterziel

Herfte Natuurlijk wordt actief ondersteund door onderstaande betrokken buren:

Naam

Straat

Hans en Jan Bouke Hoogstraat

Herfterlaan

Miriam Kuyt en Maarten Kuyt

Valkenbergweg

Tienke en Adriaan Voeten

Herfterlaan

Ellen en Karin Hutten

Herfterlaan

Zubeyde Karakis en Marc Collet

Valkenbergweg

Paula Mulder, Maarten Visser, Sam en Ben

Herfterlaan

Cora en Eric Kloosterziel

Herfterlaan

Joost Nagelmaeker

Konstapelweg

Erna Graswinckel -Vahrmeijer

Herfterlaan / Konstapelweg

Ines Hutten en Richard Schokker

Herfterlaan

Tony Eijkelkamp

Herfterlaan

Judith en Rob Moritz

Herfterlaan

Suzanne en Robert van Krevel

Herfterlaan

Alexander Voeten

Herfterlaan

Angeli en Rene Poppe

Herfterlaan

Meryem en John Logtenberg

Valkenbergweg

Peter van den Bosch

Toekomstig Herfterlaan

Hester Veenstra en Marco Mulder

Herfterlaan

Ilona en Marcel Poppe

Herfterlaan

Gerrie en Jan Pruim

Herfterlaan

Anja en Ronald Poppe

Herfterlaan

Marlon en Dennis Beltman

Herfterlaan

Marianne ten Klooster en Johan Huisman

Herfterlaan

Mirjan en Raoul Veldink

Herfterlaan

Hermien en Henk Mulder

Herfterlaan

Lenie en Wim Rienties

Herfterlaan

Stefan Poppe

Herfterlaan

Joran van der Vechte

Herfterlaan

Chris Reuvekamp & Sharon van der Vegte

Herfterlaan

Andre Poppe

Herfterlaan

 

vrijdag 20 december 2024

Kerstsamenzang 2024

Het thema van deze samenzang was ‘Kerst is voor iedereen’. Een kerstgedachte waar iedereen zich wel in kan vinden. Je gunt iedereen toch een fijne kerst, niet waar? Misschien geeft u geld of middelen aan een goed doel? Zoals een tas vullen voor het Leger des Heils. Of neem het doel van KerstZwolle. Zij maken kerstpakketten voor mensen die in de bijstand leven. Of misschien helpt u bij een kerstviering voor ouderen? Allemaal prachtige manieren om ervoor te zorgen dat iedereen een fijne kerst mag beleven en niemand het gevoel heeft dat hij of zij aan de kant staat. Er worden zoveel mooie acties in de kerstperiode op touw gezet. Dit jaar is het Serieus Request in Zwolle. Zij halen geld op voor Metakids. Dit is voor onderzoek naar metabole ziektes. Dit leeft onder de jeugd, ook in Wijthmen. Zo zijn de kinderen van groep 7 en 8 van de Kubus deze week in Wijthmen en omstreken aan de deur geweest om koekjes te verkopen. Andere kinderen hebben soep gemaakt en verkocht. Iedereen, groot en klein draagt dus wel zijn of haar steentje bij, niet waar?

Kerst is voor iedereen. Of je nu arm bent of rijk, jong of oud, eenzaam of ziek. Een fijne kerst gun je toch iedereen? We horen straks een kinderkerstverhaal over een ezel. Ook dit verhaal heeft een link naar het thema. Het verhaal gaat over een ezel. Hij dacht dat hij niet belangrijk was en eigenlijk maar wat in de weg liep. Maar toch krijgt hij een hele bijzondere rol in het kerstverhaal. 

 

Zoals elk jaar, hebben we ook een collectedoel vastgesteld. We proberen altijd een lokaal doel te steunen. Dit jaar hebben we gekozen voor het Hospice Dalfsen. Dit is een huis voor wie in de laatste fase van zijn of haar leven gekomen is. Soms kan de zorg niet meer thuis geboden worden en hoe fijn is het dan, dat mensen bij een Hospice in de buurt terecht kunnen

 

Voorganger: Leon Everts.

Koor: gemengd koor uit Wijthmen 

Onder leiding van: Arjen Seinen

Kinderkerstverhaal door: Jessica Eikelboom

Gedichten lezers: Evelien Borst

Laura Borst 

Vera Borst

Amber Selles

Mave Beltman

Naomi Lochtenberg

 

Organisatie:

Jorien Borst

Heilke Borst 

 

Na de dienst kletsen we gezellig na in de Elshof.

Onder het genot van een kopje koffie met een kerstkransje.

Terug in de tijd op Boschwijk te Zalné deel 1

Het prachtige landgoed Boschwijk, gelegen aan de Heinoseweg. Ik denk dat ieder van ons wel eens een blik heeft geworpen door de indrukwekkende poorten met hun gietijzeren hekwerk. Deze verweerde ijzeren staven van de poort vertellen een verhaal van een vervlogen tijdperk, waar elegantie en rust hand in hand gingen. Het lijkt wel of de tijd heeft stilgestaan wanneer je door de poorten de oprijlaan op rijdt. Je wordt omringd door de weelderige natuur en het zachte gefluister van de bomen, alsof ze eeuwenoude geheimen delen. Het bruist hier van de geschiedenis. Aan het einde van de oprijlaan word je opgewacht door twee prachtige leeuwen, een grote vijver en daarachter, in al haar glorie, het statige landhuis, welke Boschwijk zijn ziel en karakter geeft.

                                                                               Boschwijk

 

Toen ik de eerste keer kennismaakte met de huidige bewoonster, Gerda Kiekebelt, werd ik allerhartelijkst en warm ontvangen. Dat bleek later voor mij een soort afspiegeling van dit bijzondere huis.

De geschiedenis van Boschwijk

Over de geschiedenis is veel te vertellen. Het is een plek met een lange en bijzondere geschiedenis. Waar nu de vogels fluiten en de bladeren ritselen in de wind, hebben door de eeuwen heen verschillende families gewoond.


                                                            Kaart uit 1826

Boschwijk ontstond in de 17e eeuw, toen steeds meer rijke stedelingen besloten om buiten de stad een landgoed aan te leggen.

In die tijd was Zwolle nog een kleine stad omringd door velden, bossen en rivieren. Boschwijk, zoals het werd genoemd, was ideaal gelegen aan de rand van de stad. Vanaf het landgoed had je uitzicht op groene weiden, akkers en bossen die zich eindeloos uitstrekten. Hier en daar zag je kleine boerderijen gebruikt door pachters, en in de verte meanderde het riviertje de Vecht, dat door het landschap kronkelde. Van oorsprong was het een agrarisch complex.

In 1716 kocht hopman (militaire rang in die tijd “kapitein”) Egbert Ridder van Cornelis van Dongen tot den Kaart de grond aan in het buurtschap Zalné. In 1750 werd Egbert Hendrik Spaar eigenaar. Rond 1770 liet dr. Egbert Spaar een buitenverblijf bouwen. Maar vooral de beroemde dichter Rhijnvis Feith, die hier met name in de zomers zijn toevlucht vond en zijn inspiratie uit de natuur haalde, heeft een onuitwisbare indruk achtergelaten op dit landgoed. Hij erfde het in 1781.

Het landgoed bestond eerst uit een herenhuis met daaromheen uitgestrekte tuinen en bossen. De tuinen waren netjes aangelegd in de formele, strakke stijl. Maar dat veranderde in de loop van de 18e eeuw, toen de Engelse landschapsstijl in de mode kwam. Deze stijl had een veel natuurlijkere uitstraling en paste veel beter bij de rustgevende sfeer van Boschwijk.

Boschwijk had ook bijgebouwen. Een boerderij met een (ronde) hooiberg, een koetshuis, een schuur en later ook een koetsierswoning.

 

Rhijnvis Feith (1753-1824)

Zoals eerder vermeld, werd in 1781 Boschwijk geërfd door Rhijnvis Feith. Ik licht de geschiedenis van hem hier extra uit, omdat Boschwijk mede door zijn toedoen bekend is geworden maar ook sterk veranderd.


Hij was een romantische dichter, schrijver en criticus. Boschwijk werd zijn toevluchtsoord, ver weg van de drukte van het stadsleven. Hij vond er rust, inspiratie en bovenal een band met de natuur. Rhijnvis Feith woonde met zijn gezin in de koudste dagen van het jaar in de Bloemendalstraat in Zwolle. Maar zodra de temperatuur het toeliet in het voorjaar, ging hij met zijn grote gezin weer richting Boschwijk.


Rhijnvis Feith, geboren op 7 februari 1753 in Zwolle, was een man die volop leefde in een tijd van grote verandering. Hij groeide op in een welgestelde familie en kreeg een uitstekende opvoeding, waardoor zijn liefde voor literatuur al op jonge leeftijd werd aangewakkerd. 

Er werd veel aandacht besteed aan literatuur, filosofie en taal. Hij verloor op jonge leeftijd zijn moeder, wat een diepe indruk op hem maakte. 

Deze vroege ervaring met een dergelijk verlies vormde waarschijnlijk de basis voor de sombere ondertoon die later in zijn poëzie zo kenmerkend werd.

                                  Het familiewapen van de familie Feith

 

 

Rhijnvis Feith was een intelligente man; hij studeerde op 17-jarige leeftijd af als jurist aan de universiteit van Leiden. Hij schreef zich in als advocaat, maar heeft het nooit daadwerkelijk uitgeoefend. Daarover schreef hij zelf later:

“Men noemt mij advocaat en mijne bul verzekert mij dat ik het waarlijk ben. Hoe ik het ondertusschen geworden ben, weet ik niet, want mijne schranderheid is er volstrekt niet toe geschikt.”

 

Op bijna 20-jarige leeftijd trouwde hij met Ockje Groeneveld uit het Duitse Oost-Friesland. Ockje kwam uit een rijk boerengeslacht en de echtelieden kregen van beide ouders een flinke toelage. Het werd een gelukkig huwelijk met maar liefst negen kinderen. De kinderen bereikten allemaal een volwassen leeftijd, wat zeker voor die tijd ongewoon was. Ze hadden een goed leven.

 

 

 Ockje Groeneveld 


Ondanks zijn zakelijke verplichtingen als burgemeester van Zwolle vond Rhijnvis altijd de tijd om te schrijven, want dat was zijn ware passie. Zijn gedichten en romans, vol romantische gevoelens en reflecties over het leven, de liefde en de natuur, raakten het hart van velen. Vooral zijn werk "Julia," een sentimentele roman over onmogelijke liefde, maakte hem beroemd.

En zoals gezegd, erfde hij in 1781 het landgoed Boschwijk, dat zijn toevluchtsoord werd. Maar Rhijnvis Feith was meer dan alleen een dichter. Hij was een familieman en had een grote kring van vrienden en intellectuelen met wie hij regelmatig op Boschwijk samenkwam om te discussiëren over kunst en filosofie.

                                                                                         Marianne ten Klooster

 

 

bOERgondische markt Marshoek


 

maandag 16 december 2024

Berichtje van de volleybal

Dit jaar zijn we met 9 meiden weer met volle energie aan de nieuwe competitie in de 2e klasse gestart. Met een nieuwe trainer een een goede voorbereiding op het nieuwe seizoen zijn we goed van start gegaan. Ondertussen zitten we tegen de winterstop aan en draaien we mooi boven in de competitie mee. Met nog geen enkele verloren wedstrijd gaan we alles op alles zetten om dit jaar kampioen te worden om volgend jaar 1e klasse te kunnen spelen. 

 


Lijkt het jou leuk om actuele wedstrijdverslagen te lezen? Neem dan een kijkje op ons Instagram account: wijthmen.ds1 of kom een keer bij een van onze wedstrijden kijken. Onze thuiswedstrijden spelen we op zaterdagen in de Elshof om 14.00. Bekijk actuele standen/uitslagen en het programma op www.volleybal.nl




 

Met een oog op volgend jaar zijn we ook al weer op zoek naar nieuwe spelers. Heb jij basiskennis van volleybal en lijkt het je leuk om te spelen in een jong en enthousiast team? Meld je dan aan voor onze open trainingsavond op 16 januari! 




 

Ook voor onze jeugd teams zullen we een open trainingsavond organiseren. Neem contact op met de vereniging voor meer info.

 




Tot slot willen we onze nieuwe sponsoren Shift to Solar en Thijs Hulsmann bedanken voor hun bijdrage aan de volleybal. 

 

Groetjes, Dames 1














 

De razende reporter op bezoek bij.....

 

William en Silvia Meijer 

 

‘We hadden een gat in de meterkast...’

 

Voor dit interview was ik op bezoek bij de familie Meijer aan de Eierweg. We spraken over een initiatief van Duurzaam Wijthmen, gericht op het ontdekken van isolatiebehoeften en het opsporen van kieren en gaten in woningen.




 

Vertel eens iets over jezelf

Silvia: ‘Mijn naam is Silvia Meijer, vrouw van William en moeder van 2 puberzonen. We wonen in onze boerderij aan de Eierweg. Dit is een maatschap die we hebben samen met de broer van William, Marco. Mijn schoonvader helpt ook regelmatig een handje mee. Naast mijn werk op de boerderij werk ik in Dalfsen op het secretariaat van een fysiotherapie praktijk.’ William: ‘Wij hebben op de boerderij 125 melkkoeien en 80 stuks jongvee. Aan de voorkant van het erf staat ons mooie huis. Ik ben geboren en getogen in Wijthmen; dit is mijn ouderlijk huis. Silvia en ik hebben elkaar ontmoet tijdens een avondje stappen in Zaal Dijk.’

 

Jullie huis is vacuüm gezogen. Hoe is dat ontstaan?

William: ‘Tijdens een bijeenkomst van Duurzaam Wijthmen kon je aangeven waarin je interesse had op het gebied van duurzaamheid. Voor mij was dat het collectief inkopen van isolatiemateriaal en andere isolerende maatregelen. Daarna volgde een kleinere bijeenkomst, waarin we ineens onderdeel waren van een werkgroep. We bedachten dat het een goed idee zou zijn om te laten zien hoe je kieren en gaten opspoort waardoor tocht en kou het huis binnenkomen. Zo gezegd, zo gedaan!’

 

Hoe hebben ze dat gedaan?

Silvia: ‘Op zaterdag 16 november kwamen ze langs. Van tevoren hadden we een aantal filmpjes bekeken om te zien wat we konden verwachten. We kregen de opdracht om vooraf flink te stoken, zodat het temperatuurverschil tussen binnen en buiten zo groot mogelijk zou zijn. Bij de voordeur plaatsten ze een doek met een gat erin. Via dat gat werd, met behulp van een ventilator, lucht uit het huis gezogen, waardoor er onderdruk ontstond. Dat heb je bijvoorbeeld ook als het heel erg hard waait. Met een warmtecamera konden ze vervolgens zien waar lucht naar binnen kwam via kieren en gaten.’

 

Dan de grote vraag…. wat hebben ze gevonden?

William: Onze ketel staat vlakbij de deur waar je binnenkwam. De deur naar de ketel kon niet meer dicht omdat er zoveel druk op stond. Dit was dus een plek waar heel veel warmte het huis onnodig verlaat. Het mooie is dat we dit eenvoudig opgelost hebben. In eerste instantie met pur, later gaan we het wat beter isoleren. Er bleek ook een luchtstroom in de woonkamer bij een lamp. Dit is een stroom van buiten via de elektra. Dit is lastiger om op te lossen.

 

Silvia: We hebben even later ook nog een rookproef gedaan. Ze laten dan rook naar binnen komen. Binnen zie je dan precies waar de rook binnenkomt. Bij 1 raam bleek heel veel rook binnen te komen. Dit hebben we opgelost met een simpele tochtstrip die nog over was van een eerdere bijeenkomst van Duurzaam Wijthmen.

 

Tot slot, wat is jullie conclusie van deze actie?

‘Het was een absolute eyeopener dat je zoveel zelf kunt ontdekken én met eenvoudige maatregelen energie kunt besparen.’

 

William en Silvia bedankt!

 

Duurzaam Wijthmen
Deze actie was een initiatief van Duurzaam Wijthmen. Binnenkort wordt er een filmpje geplaatst op wijthmen.nl. Wil je meer weten of heb je zelf een idee? Neem dan contact op met Maarten de Vries, Henk Poessé, Clarinus Selles of Jeroen van Vilsteren.  

 

Vind je dat iemand een bezoekje van mij verdient? Laat het weten via (elshofbode@gmail.com of 06-26969222).  Raoul Veldink, de razende reporter.